kompot malinowy na zimę bez sterylizacji

15 min
1 porcja
Kompot malinowy na zimę bez sterylizacji
shishiga, stock.adobe.com
0

Gotowanie kompotów na zimę jest jeszcze łatwiejsze i znacznie szybsze niż dżem. Można to zrobić nawet bez sterylizacji. A jeśli chodzi o tak delikatną jagodę jak malina – im mniej jakiejkolwiek obróbki cieplnej, tym lepiej. Złap przepis sprawdzony w praktyce!

Składniki

  • Malina - 500 g
  • cukier - 200 g
  • woda - 2.5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj puszkę sody. Posortuj maliny i włóż tam.

Zalej jagodę wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.

Polej maliny i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy