galaretka z żółtej porzeczki

20 min
5 porcji
Galaretka z żółtej porzeczki
strannik_fox, stock.adobe.com
0

Cechą tej odmiany jagód jest złoty kolor i wyraźny smak. Galaretkę z żółtej porzeczki można przypisać tym półfabrykatom, które otwierają się tylko na specjalne okazje. Podawaj z bułeczkami, naleśnikami i zamieniają się w niesamowity deser.

Składniki

  • porzeczka (żółty) – 2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody porzeczki z pędzli i dokładnie spłucz.

Zagotuj wodę, dodaj porzeczki i gotuj przez 1 minutę.

Wrzuć jagody do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i pozostaw na 40-60 minut.

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy