półfabrykaty na zimę
09.09.2022
dżem z borówki brusznicy z jabłkami bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Sterylizacja puszek z półfabrykatami nie jest najwygodniejszym procesem. Potrzebujesz patelni o odpowiednim rozmiarze i ogólnie zajmuje to dodatkowy czas. Czy można obejść ten etap? Tak, jeśli oczywiście kompetentnie podejdziesz do kwestii gotowania dżemu z borówki brusznicy.
Składniki
- borówka brusznica - 400 g
- jabłka - 4 kawałki
- cukier - 600 g
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz borówki i drobno posiekaj obrane jabłka.
Zagotuj wodę z cukrem i rozpuść.
Dodaj borówki i gotuj przez pół godziny, mieszając.
Dodaj jabłka i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy