dżem z malin i czarnej porzeczki bez sterylizacji

35 min
4 porcje
Dżem z malin i czarnej porzeczki bez sterylizacji
JoannaTkaczuk, stock.adobe.com
0

Aby dżem był dobrze przechowywany bez sterylizacji, lepiej zostawić go w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak Piwnica. W przeciwnym razie nie sprawia żadnych kłopotów i jest równie łatwy do przygotowania. Mówię na przykładzie dżemu malinowego i czarnej porzeczki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp porzeczki cukrem, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Dodaj maliny i gotuj przez kolejne 7-10 minut. Zmiel wszystko blenderem według uznania.

Dodaj kwas cytrynowy, gotuj dżem przez kolejne 5 minut i zwiń w słoiki poparzone wrzącą wodą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy