cukinia jako kebab na zimę

8 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Cukinia jako kebab na zimę
Tetiana, stock.adobe.com
0

Jakich przepisów na cukinię w puszkach nie znajdziesz w sieci! Dzisiaj podzielę się jednym z nich, jak dla mnie, niezwykłym i interesującym: przygotujemy cukinię, która smakuje jak kebab. Przepis jest prosty, sprawdzony i szybki. Spróbuj koniecznie!

Składniki

  • młoda cukinia - 2,5 kg
  • cebula - 500 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy (do grilla) – 30 g
  • Olej roślinny (rafinowany) – 60 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz i pokrój w plastry o grubości 0,5-1 cm.

Napełnij cukinię olejem roślinnym i dobrze wymieszaj.

Podsmaż cukinię na suchej patelni z obu stron, aż będzie ładnie zarumieniona. Przenieś cukinię do miski do marynowania.

Pokrój cebulę w duże półpierścienie i dodaj do smażonej cukinii. Wyślij tam posiekany czosnek.

Warzywa dobrze wymieszaj, dodaj sól, cukier mielony pieprz i przyprawę do grilla.

Dodaj ocet i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Przykryj miskę z półfabrykatem talerzem o odpowiedniej wielkości, Ustaw ucisk na wierzchu i wyślij do lodówki do marynowania na 5-6 godzin lub lepiej na noc.

Następnie szczelnie napełnij puste słoiki sterylnymi słoikami i napełnij pozostałym sokiem do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15-20 minut.

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy