Jakich przepisów na cukinię w puszkach nie znajdziesz w sieci! Dzisiaj podzielę się jednym z nich, jak dla mnie, niezwykłym i interesującym: przygotujemy cukinię, która smakuje jak kebab. Przepis jest prosty, sprawdzony i szybki. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- młoda cukinia - 2,5 kg
- cebula - 500 g
- czosnek - 1 Głowa
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (do grilla) – 30 g
- Olej roślinny (rafinowany) – 60 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz i pokrój w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Napełnij cukinię olejem roślinnym i dobrze wymieszaj.
Podsmaż cukinię na suchej patelni z obu stron, aż będzie ładnie zarumieniona. Przenieś cukinię do miski do marynowania.
Pokrój cebulę w duże półpierścienie i dodaj do smażonej cukinii. Wyślij tam posiekany czosnek.
Warzywa dobrze wymieszaj, dodaj sól, cukier mielony pieprz i przyprawę do grilla.
Dodaj ocet i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Przykryj miskę z półfabrykatem talerzem o odpowiedniej wielkości, Ustaw ucisk na wierzchu i wyślij do lodówki do marynowania na 5-6 godzin lub lepiej na noc.
Następnie szczelnie napełnij puste słoiki sterylnymi słoikami i napełnij pozostałym sokiem do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15-20 minut.
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.