dżem ze śliwki wiśniowej

1 godz. 59 min.
4 porcje
Dżem ze śliwki wiśniowej
mikitiger, stock.adobe.com
0

Dżem ze śliwki wiśniowej ma dość pikantny smak. Skład jagód obejmuje pektynę, wiele przydatnych witamin i kwasów. Dlatego taki dżem będzie nie tylko smaczny, ale także przydatny dla Twojego organizmu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwkę wiśniową, oddziel ją od nasion i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu.

Aby dżem był gęsty, musisz go gotować przez godzinę. Ciągle mieszaj, aby dżem się nie przypalił.

Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i wyślij do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu. Zimą posmaruj dżem chlebem i masłem i jedz z herbatą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy