Dżem ze śliwki wiśniowej ma dość pikantny smak. Skład jagód obejmuje pektynę, wiele przydatnych witamin i kwasów. Dlatego taki dżem będzie nie tylko smaczny, ale także przydatny dla Twojego organizmu.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- cukier - 500 Gr
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwkę wiśniową, oddziel ją od nasion i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
Aby dżem był gęsty, musisz go gotować przez godzinę. Ciągle mieszaj, aby dżem się nie przypalił.
Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i wyślij do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu. Zimą posmaruj dżem chlebem i masłem i jedz z herbatą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy