Daj zebranym jagodom czerwonej porzeczki drugie życie - gotuj pachnący domowy dżem i ciesz się smakołykiem przynajmniej codziennie przez rok! Jasny i zdrowy, z ogromną zawartością witamin, dżem porzeczkowy spodoba się dzieciom i dorosłym.
Składniki
- porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, opłucz i osusz.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Przygotowane jagody włożyć do wrzącego syropu, zagotować i intensywnie wymieszać drewnianą łyżką. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i ostudź.
Powtórz procedurę gotowania i mieszania jeszcze 2 razy.
Gorący dżem porzeczkowy zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy