dżem-pięć minut czerwonej porzeczki

1 godz. 0 min.
4 banki
Dżem
Maria, stock.adobe.com
0

Daj zebranym jagodom czerwonej porzeczki drugie życie - gotuj pachnący domowy dżem i ciesz się smakołykiem przynajmniej codziennie przez rok! Jasny i zdrowy, z ogromną zawartością witamin, dżem porzeczkowy spodoba się dzieciom i dorosłym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, opłucz i osusz.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

Przygotowane jagody włożyć do wrzącego syropu, zagotować i intensywnie wymieszać drewnianą łyżką. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i ostudź.

Powtórz procedurę gotowania i mieszania jeszcze 2 razy.

Gorący dżem porzeczkowy zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy