półfabrykaty na zimę
10.02.2023
adjika z pomidorów i czosnku na zimę bez gotowania
30 min
2 puszki po 200 ml
Ten przepis na Adjiki jest interesujący, ponieważ nie wymaga gotowania. Taka adjika nie różni się smakiem od gotowanej, a jednocześnie ma bogatszy kolor i aromat. Aby przedmiot był przechowywany dłużej, radzę trzymać słoiki w lodówce.
Składniki
- pomidory - 300 g
- czosnek - 1 Głowa
- papryka - 2 szt.
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na kawałki. Obierz paprykę z nasion i pokrój losowo. Obierz czosnek.
Zmiel przygotowane warzywa za pomocą blendera na puree.
Sól masę warzywną, dodaj cukier i mielony pieprz, dobrze wymieszaj.
Umieść Adjikę przygotowaną bez gotowania w sterylnych słoikach, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy