marynowane pieczarki z octem

45 min
4 porcje
Marynowane pieczarki z octem
hdesert, stock.adobe.com
0

Najłatwiejszym i jednocześnie tradycyjnym sposobem przygotowania marynowanych pieczarek jest ten przepis z octem. Z jednej strony daje jaśniejszy smak. Z drugiej strony poprawia bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego. Takie słoiki można bezpiecznie przechowywać w chłodnej ciemnej szafce przez cały sezon.

Składniki

  • pieczarki - 1.5 kg
  • woda - 1 L
  • Olej roślinny - 250 ml
  • ocet - 150 ml
  • czosnek - 25 g
  • sól - 20 g
  • cukier - 20 g
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • ziele angielskie - 10 groszek
  • czarny pieprz - 10 groszek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i oczyść pieczarki. Gotuj je we wrzącej wodzie przez około 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i włóż do wysterylizowanych słoików.

Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami. Gotuj marynatę przez 3 minuty.

Wlej pieczarki i natychmiast zwiń je na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy