Najłatwiejszym i jednocześnie tradycyjnym sposobem przygotowania marynowanych pieczarek jest ten przepis z octem. Z jednej strony daje jaśniejszy smak. Z drugiej strony poprawia bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego. Takie słoiki można bezpiecznie przechowywać w chłodnej ciemnej szafce przez cały sezon.
Składniki
- pieczarki - 1.5 kg
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 150 ml
- czosnek - 25 g
- sól - 20 g
- cukier - 20 g
- liść laurowy - 4 kawałki
- ziele angielskie - 10 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i oczyść pieczarki. Gotuj je we wrzącej wodzie przez około 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami. Gotuj marynatę przez 3 minuty.
Wlej pieczarki i natychmiast zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy