A co robisz ze skórką arbuza, gdy jesz miąższ? Też wyrzucasz? Wtedy na pewno przyda ci się ten przepis! Wystarczy raz spróbować takiego dżemu, a życie nie będzie już takie samo. Na pewno też do niego wrócisz.
Składniki
- skórki arbuza - 1 kg
- cukier - 1.5 kg
- woda - 500 ml
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój skórki arbuza w małą kostkę, zalej wodą i gotuj przez 5-7 minut. Wrzuć je do durszlaka i ostudź.
Zagotuj syrop cukrowy i 500 ml wody. Dodaj sok z cytryny.
Włóż skórki arbuza do syropu i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.
Zdejmij z ognia, ostudź i gotuj jeszcze tyle. A potem jeszcze raz.
Po ostatnim gotowaniu zwiń dżem ze skórki arbuza w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy