dżem ze skórki arbuza

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem ze skórki arbuza
yanadjan, stock.adobe.com
0

A co robisz ze skórką arbuza, gdy jesz miąższ? Też wyrzucasz? Wtedy na pewno przyda ci się ten przepis! Wystarczy raz spróbować takiego dżemu, a życie nie będzie już takie samo. Na pewno też do niego wrócisz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój skórki arbuza w małą kostkę, zalej wodą i gotuj przez 5-7 minut. Wrzuć je do durszlaka i ostudź.

Zagotuj syrop cukrowy i 500 ml wody. Dodaj sok z cytryny.

Włóż skórki arbuza do syropu i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.

Zdejmij z ognia, ostudź i gotuj jeszcze tyle. A potem jeszcze raz.

Po ostatnim gotowaniu zwiń dżem ze skórki arbuza w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy