Jeśli kochasz wszystko, co pikantne i aromatyczne, ten przepis jest dla ciebie. Wybierz dojrzałe śliwki, ostrą paprykę, czosnek i różne przyprawy, aby stworzyć pikantny sos. Adjika w stylu gruzińskim jest idealna do marynowania mięsa lub jako dip do warzyw.
Składniki
- śliwki - 1.5 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 1 Głowa
- chmiel-suneli - 1 art.
- kolendra - 1 pęczek
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- papryka - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i pozostaw na kilka godzin, aby wypuściły sok.
Dusić przez 20 minut i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić blenderem.
Podobnie zmiel paprykę, czosnek i kolendrę.
Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj adjika przez kolejne 40-50 minut.
Dodaj ocet i zwiń adjika w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy