Uprawiałeś zieloną fasolę w kraju lub kupiłeś ją w okazyjnej cenie? Zdecydowanie musisz zaopatrzyć się w nią na zimę. Świetną opcją byłoby lecho z zielonej fasoli. Przepis niewiele różni się od standardowego, ale nadal istnieje kilka ważnych różnic.
Składniki
- fasolka szparagowa - 500 g
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 200 g
- ocet - 60 ml
- Olej roślinny - 40 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- kolendra (w ziarnach) – 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj zieloną fasolkę i obraną cebulę.
Pomiń pomidory i obraną paprykę przez maszynę do mięsa.
Wlej masę pomidorów i papryki do rondla. Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj przez 15 minut.
Osobno smaż zieloną fasolkę na oleju przez 8-10 minut.
Dodaj cebulę i smażoną fasolę do garnka. Przykryj i gotuj wszystko razem przez 30 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy