kapuśniak z ziemniakami na zimę

40 min
4 porcje
Kapuśniak z ziemniakami na zimę
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Kapuśniak został po raz pierwszy ugotowany w IX wieku. Rosyjskie gospodynie domowe nadal je gotują. Często popularna zupa jest zamykana na zimę w słoikach. Mam też świetny przepis na zupę w puszkach z ziemniakami. Powiem ci to teraz.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • ziemniaki - 400 g
  • marchew (średni) – 2 kawałki
  • cebula (średni) – 2 kawałki
  • ocet - 50 ml
  • Olej roślinny - 50 ml
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę w cienkie paski. Obierz i pokrój ziemniaki.

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i posiekaj.

Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj sól i cukier. Lekko rozgnieć rękami, aby uzyskać trochę soku.

Umieść na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 10 minut, często mieszając.

Wlej wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj ocet, włóż gorące warzywa do wysterylizowanych słoików, zwiń i przykryj ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy