jabłka ze skondensowanym mlekiem na zimę
Najdelikatniejszy mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem to doskonały preparat dla rodzin z dziećmi. Możesz użyć dowolnych jabłek: jeśli są kwaśne, zmniejsz lub wyklucz kwas cytrynowy z listy składników. Podawaj puree jabłkowe z naleśnikami, naleśnikami, naleśnikami i sernikami.
Składniki
- jabłka - 500 g
- mleko skondensowane - 200 ml
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Aby zapobiec brązowieniu jabłek, posyp je odrobiną kwasu cytrynowego.
Umieść przygotowane jabłka w rondlu do gotowania, zalej gorącą wodą i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Jeśli masa jabłkowa okaże się zbyt płynna podczas gotowania, spuść trochę wody i odwrotnie.
Użyj blendera, aby rozbić gorący przedmiot, aż będzie gładki puree.
Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Wlej wrzący mus jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, natychmiast szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.