sos do zupy grochowej na zimę

19 godz. 0 min.
4 porcje
Sos do zupy grochowej na zimę
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Sos do zupy grochowej to prawdziwy ratownik dla gospodyń domowych, które nie mają dużo wolnego czasu. Wystarczy dodać półfabrykat do wrzącego bulionu, a po 10-15 minutach bogata zupa grochowa jest gotowa. Wygodne, prawda?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz groszek i moczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie spłucz ponownie pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości, usuwając piankę.

Pokrój cebulę w kostkę i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski, posiekaj czosnek. Marchew, czosnek i pieprz wyślij na patelnię do cebuli, smaż na złoty kolor.

Zmiel gotowy gotowany groszek mikserem na puree.

W rondelku do puree z groszku dodaj tosty warzywne, sól i pieprz, dodaj liść laurowy. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj ocet, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.

Wlej gorącą zupę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone słoiki z dressingiem do zupy grochowej należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy