Sos do zupy grochowej to prawdziwy ratownik dla gospodyń domowych, które nie mają dużo wolnego czasu. Wystarczy dodać półfabrykat do wrzącego bulionu, a po 10-15 minutach bogata zupa grochowa jest gotowa. Wygodne, prawda?
Składniki
- groszek - 1 szkło
- papryka - 2 szt.
- marchew - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- woda - 4 szklanki
- sól - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- ziele angielskie (groszek) – 4 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz groszek i moczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie spłucz ponownie pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości, usuwając piankę.
Pokrój cebulę w kostkę i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski, posiekaj czosnek. Marchew, czosnek i pieprz wyślij na patelnię do cebuli, smaż na złoty kolor.
Zmiel gotowy gotowany groszek mikserem na puree.
W rondelku do puree z groszku dodaj tosty warzywne, sól i pieprz, dodaj liść laurowy. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj ocet, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
Wlej gorącą zupę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone słoiki z dressingiem do zupy grochowej należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.