
Czy kiedykolwiek robiłeś "Mojito" z agrestu? Jeśli nie, naprawimy to. Przygotujemy letni orzeźwiający napój na zimę - oryginalny, niezwykły i tak podobny do koktajlu o tej samej nazwie! Na każdą świąteczną ucztę ten napój jest idealny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest i miętę opłucz i lekko osusz.
W wysterylizowanym trzylitrowym słoiku umieść agrest, gałązki mięty i 2 plasterki cytryny.
Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj.
Wlej cukier do słoika z agrestem.
Ponownie zalej zawartość słoika wrzącą wodą do samej góry i natychmiast zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś "Mojito" z agrestu do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.