Naturalna i aromatyczna galaretka malinowa przygotowana w szczycie sezonu letniego z pewnością przyda się w zimnych porach roku. To nie tylko zdrowy samodzielny przysmak, ale także pyszne nadzienie do wypieków i dodatek do różnych deserów.
Składniki
- Malina - 1 kg
- cukier - 1 szkło
- woda - 1 szklanka
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Maliny w garnku do gotowania i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj wodę, wymieszaj półfabrykat drewnianą łyżką i na małym ogniu, mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i lekko ostudź.
Przetrzyj masę jagodową przez sito, aby pozbyć się pestek.
Dodaj cukier do soku malinowego, ponownie zagotuj i gotuj dżem na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i usuwając powstałą pianę.
Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików i całkowicie ostudź bez przykrycia. Słoiki z schłodzonym i zauważalnie zagęszczonym dżemem-galaretką malinową Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu (możesz także w lodówce).