galaretka malinowa

1 godz. 10 min.
1 słoik
Galaretka malinowa
Larissa Andreeva, stock.adobe.com
0

Naturalna i aromatyczna galaretka malinowa przygotowana w szczycie sezonu letniego z pewnością przyda się w zimnych porach roku. To nie tylko zdrowy samodzielny przysmak, ale także pyszne nadzienie do wypieków i dodatek do różnych deserów.

Składniki

  • Malina - 1 kg
  • cukier - 1 szkło
  • woda - 1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 2 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Maliny w garnku do gotowania i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj wodę, wymieszaj półfabrykat drewnianą łyżką i na małym ogniu, mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i lekko ostudź.

Przetrzyj masę jagodową przez sito, aby pozbyć się pestek.

Dodaj cukier do soku malinowego, ponownie zagotuj i gotuj dżem na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i usuwając powstałą pianę.

Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików i całkowicie ostudź bez przykrycia. Słoiki z schłodzonym i zauważalnie zagęszczonym dżemem-galaretką malinową Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu (możesz także w lodówce).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy