W przeciwieństwie do zwykłej czeremchy, czerwona ma mniejszą cierpkość. Z tego powodu puste miejsca są z niego wykonane częściej. Jednym z najpopularniejszych jest kompot z czerwonej czeremchy. Jagody są wstępnie blanszowane, a następnie układane w słoikach i napełniane syropem.
Składniki
- Czeremcha (czerwony) – 500 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 200 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Czerwona czeremcha jest wstępnie zalana wrzącą wodą przez 2 minuty.
Wrzuć jagody do durszlaka, a następnie włóż do przygotowanych słoików.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlać wrzący syrop do jagód w słoikach, zwinąć i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy