kompot z czerwonej czeremchy na zimę

15 min
12 porcji
Kompot z czerwonej czeremchy na zimę
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

W przeciwieństwie do zwykłej czeremchy, czerwona ma mniejszą cierpkość. Z tego powodu puste miejsca są z niego wykonane częściej. Jednym z najpopularniejszych jest kompot z czerwonej czeremchy. Jagody są wstępnie blanszowane, a następnie układane w słoikach i napełniane syropem.

Składniki

  • Czeremcha (czerwony) – 500 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 200 g
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Czerwona czeremcha jest wstępnie zalana wrzącą wodą przez 2 minuty.

Wrzuć jagody do durszlaka, a następnie włóż do przygotowanych słoików.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlać wrzący syrop do jagód w słoikach, zwinąć i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy