Świetnym sposobem na zachowanie jarmużu, aby cieszyć się jego smakiem o każdej porze roku, jest zwinięcie go w słoiki w warstwach. Najczęściej jest marynowany w postaci posiekanej, ale ta opcja jest dobra, na przykład do gotowania gołąbków i innych potraw.
Składniki
- kapusta - 3-4 kg
- woda - 2.5 L
- cukier - 2 szklanki
- sól - 0.25 szklanki
- ocet (esencja) – 25 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Dodaj esencję octu i ostudź solankę.
Rozłóż kapustę na liście i ugotuj je we wrzącej wodzie, aż będą miękkie.
Delikatnie zwiń je i włóż do sterylnych słoików. Możesz dodać przyprawy.
Napełnij solanką, zamknij pokrywki i wyślij do chłodnego miejsca do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy