kapusta marynowana w warstwach na zimę w słoikach

40 min
4 porcje
Kapusta marynowana w warstwach na zimę w słoikach
creativefamily, stock.adobe.com
0

Świetnym sposobem na zachowanie jarmużu, aby cieszyć się jego smakiem o każdej porze roku, jest zwinięcie go w słoiki w warstwach. Najczęściej jest marynowany w postaci posiekanej, ale ta opcja jest dobra, na przykład do gotowania gołąbków i innych potraw.

Składniki

  • kapusta - 3-4 kg
  • woda - 2.5 L
  • cukier - 2 szklanki
  • sól - 0.25 szklanki
  • ocet (esencja) – 25 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z solą i cukrem. Dodaj esencję octu i ostudź solankę.

Rozłóż kapustę na liście i ugotuj je we wrzącej wodzie, aż będą miękkie.

Delikatnie zwiń je i włóż do sterylnych słoików. Możesz dodać przyprawy.

Napełnij solanką, zamknij pokrywki i wyślij do chłodnego miejsca do przechowywania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy