Jednym z najbardziej oryginalnych sposobów przygotowania bakłażana na zimę jest marynowanie go jak grzyby. Punktem kulminacyjnym tego przedmiotu jest to, że nikt tak naprawdę nie zgadnie od razu, z czego przygotowana jest przekąska. Mówię więcej!
Składniki
- bakłażany - 900 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- Goździk - 6 pąki
- liść laurowy - 4 kawałki
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l.
- woda - 1 l
- sól - 1 art.
- cukier - 2-3 art.
- Olej roślinny - 2-3 art.
- ocet - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrać bakłażana i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i masłem.
Włóż tam bakłażany i gotuj przez 5 minut.
Dodaj cebulę, czosnek i ocet i gotuj przez kolejną minutę.
Umieść wszystkie przyprawy w sterylnych słoikach, a następnie bakłażany z marynatą.
Zwiń przedmiot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy