półfabrykaty na zimę
08.04.2023
pikantna adjika pomidorowa z jabłkami i czosnkiem na zimę
1 godz. 40 min.
6 porcji
Spróbuj zrobić pikantną Adjikę pomidorową z jabłkami i czosnkiem na zimę. Jabłka dodają delikatności, a czosnek pikantności. Pomidory zapewniają jasny smak i zapach. SOS utrzymuje się przez długi czas, więc możesz cieszyć się nim nawet w najzimniejszy zimowy dzień.
Składniki
- pomidory - 2.5 kg
- marchew - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 200 g
- ocet - 1 szklanka
- sól - 65 g
- cukier - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz owoce i warzywa i przepuść wszystko przez maszynę do mięsa.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj olej, ocet, cukier i sól. Dusić przez kolejne 20 minut.
Zwiń Adjikę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy