marynowane grzyby miodowe z kwasem cytrynowym na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Marynowane grzyby miodowe z kwasem cytrynowym na zimę
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Z wielu sposobów przygotowania marynowanych grzybów miodowych na zimę ten przepis z kwasem cytrynowym jest jednym z najbardziej udanych. Po pierwsze, unikalny smak grzybów jest całkowicie zachowany. Po drugie, wszystko jest bardzo proste w przygotowaniu – początkujący może to zrobić.

Składniki

  • grzyby miodowe - 2 kg
  • woda - 1 L
  • cukier - 2 art.
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1.5 art.
  • liść laurowy - 5 sztuk

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj grzyby miodowe, opłucz i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie. Ponownie spłucz.

Zagotuj litr wody z solą, cukrem i liściem laurowym.

Włóż grzyby miodowe do solanki i gotuj przez pół godziny.

Ułóż grzyby w wysterylizowanych słoikach i dodaj do każdego kwas cytrynowy.

Rzuć grzyby na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy