półfabrykaty na zimę
13.05.2023
marynowane grzyby miodowe z kwasem cytrynowym na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
Z wielu sposobów przygotowania marynowanych grzybów miodowych na zimę ten przepis z kwasem cytrynowym jest jednym z najbardziej udanych. Po pierwsze, unikalny smak grzybów jest całkowicie zachowany. Po drugie, wszystko jest bardzo proste w przygotowaniu – początkujący może to zrobić.
Składniki
- grzyby miodowe - 2 kg
- woda - 1 L
- cukier - 2 art.
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- sól - 1.5 art.
- liść laurowy - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe, opłucz i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie. Ponownie spłucz.
Zagotuj litr wody z solą, cukrem i liściem laurowym.
Włóż grzyby miodowe do solanki i gotuj przez pół godziny.
Ułóż grzyby w wysterylizowanych słoikach i dodaj do każdego kwas cytrynowy.
Rzuć grzyby na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy