Pyszny miód pitny to duma każdej gospodyni domowej. To wszechstronne ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Proponuję dziś wypróbować świąteczną wersję popularnego deseru. Z kremem czekoladowym i aromatycznymi malinami okazuje się nie do pobicia!
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło - 120 g
- mąka - 500 g
- cukier - 150 g
- Miód (płynny) – 4 art.
- kakao - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- masło - 100 g
- gorzka czekolada - 150 g
- mleko skondensowane - 350 G
- Malina - 150 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło w łaźni wodnej.
Dodaj miód, cukier, sól i wymieszaj. Składniki powinny całkowicie się rozpuścić.
Ubijając rozgrzewającą masę trzepaczką, dodawaj po jednym jajku.
Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa powinna wybielić i zwiększyć rozmiar.
Dodaj przesianą mąkę, kakao i zagnieść gładkie ciasto. Podziel na 8-9 identycznych kawałków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 4-5 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść masło i połamaną na kawałki czekoladę.
Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Podziel każdą jagodę maliny rękami na połówki.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem czekoladowym i posypując plasterkami malin. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin.