Dzisiaj chcę odkryć sekret robienia soku pomidorowego na zimę za pomocą blendera. Ten przepis przyda się, jeśli wśród przyborów kuchennych nie ma sokowirówki. Sok jest przygotowywany prosto i szybko, ale okazuje się aromatyczny, zdrowy i wielofunkcyjny.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- cukier - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż owoce do wrzącej wody na 1-2 minuty, a następnie spłucz zimną wodą. Obierz pomidory ze skóry.
Pokrój pomidory na duże kawałki.
Umieść przygotowane pomidory w misce blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.
Przetrzyj masę pomidorową przez drobne sito.
Umieść powstały sok pomidorowy w rondlu do gotowania, zagotuj na małym ogniu, w razie potrzeby dodaj sól, cukier i przyprawy (do smaku). Gotuj sok, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, 5-10 minut.
Wlej wrzący sok pomidorowy do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki z sokiem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj sok pomidorowy w chłodnym, ciemnym miejscu.