sok z pomidorów na zimę

45 min
5 puszek po 0,5 l
Sok z pomidorów na zimę
denismax, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę odkryć sekret robienia soku pomidorowego na zimę za pomocą blendera. Ten przepis przyda się, jeśli wśród przyborów kuchennych nie ma sokowirówki. Sok jest przygotowywany prosto i szybko, ale okazuje się aromatyczny, zdrowy i wielofunkcyjny.

Składniki

  • pomidory - 3 kg
  • przyprawy i przyprawy - do smaku
  • cukier - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż owoce do wrzącej wody na 1-2 minuty, a następnie spłucz zimną wodą. Obierz pomidory ze skóry.

Pokrój pomidory na duże kawałki.

Umieść przygotowane pomidory w misce blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.

Przetrzyj masę pomidorową przez drobne sito.

Umieść powstały sok pomidorowy w rondlu do gotowania, zagotuj na małym ogniu, w razie potrzeby dodaj sól, cukier i przyprawy (do smaku). Gotuj sok, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, 5-10 minut.

Wlej wrzący sok pomidorowy do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki z sokiem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj sok pomidorowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy