W sezonie arbuzowym możesz nie tylko cieszyć się ich doskonałym smakiem, ale także zrobić doskonałe przygotowanie na zimę. Tak, dobrze zrozumiałeś: dzisiaj powiem ci, jak zrobić dżem ze skórki arbuza z cytryną. Jest zaskakująco prosty i pyszny!
Składniki
- skórki arbuza - 1 kg
- cytryna - 2 kawałki
- cukier - 1 kg
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój skórki arbuza na małe kawałki.
Gotuj przez 2 minuty, wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Usuń 1 łyżkę z cytryn.skórka.
Pokrój cytrusy na pół i wyciśnij sok.
W głębokim rondlu połącz świeżą wodę i cukier, gotuj przez 2 minuty.
Dodaj skórkę, sok z cytryny, skórki arbuza i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz ogrzewanie i odstaw patelnię na 1,5 do 2 godzin.
Ponownie zagotuj i gotuj przez 3-5 minut.
Włóż dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy