Robienie galaretki z kaliny na zimę to dobry pomysł. To pyszny deser na słodki stół i prawdziwy środek leczniczy na utrzymanie odporności w sezonie przeziębień. Gotowałem różne półfabrykaty z kaliny, ale ten przepis najbardziej mi się podoba.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć kiście kaliny w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie usuń jagody z gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą i włóż do durszlaka.
Żelatynę zalać 100 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia na 30-40 minut.
Wyciśnij sok z suszonych jagód (mam około 1 litra soku puree), a następnie przetrzyj masę przez sito, aby usunąć kości i skórki.
Wlej sok do rondla, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu, aby cukier się rozpuścił. Nie zapomnij okresowo mieszać masy.
Gdy żelatyna dobrze się rozprowadzi, połącz ją z sokiem jagodowym i mieszaj, aż będzie gładka.
Na małym ogniu, mieszając, doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Wlej gorącą galaretkę z kaliny bez pestek do wcześniej wysterylizowanych słoików, zakręć i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj smakołyki w chłodnym, ciemnym miejscu.