mleko skondensowane gruszki na zimę

4 godz. 10 min.
4 porcje
Skondensowane mleko gruszkowe na zimę
al62, stock.adobe.com
0

Pierwszy raz, kiedy próbowałem skondensowanego mleka gruszkowego, nawet nie rozumiałem, z czego jest zrobiony. Z dodatkiem mleka i cukru, to naprawdę niewiele różni się od oryginału. Oczywiście gotowanie zajmie dużo czasu, ale w końcu wysiłki zostaną odpowiednio nagrodzone.

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • mleko - 800 ml
  • cukier - 1,2 kg
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój na ćwiartki, obierz i posiekaj.

Złożyć na patelnię, przykryć cukrem i odstawić na 2-3 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 40-60 minut.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Wlej mleko zmieszane z sodą i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny.

Włóż gotowe mleko skondensowane do suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy