Adjika z cukinii według tego przepisu jest umiarkowanie pikantna i przyjemna w smaku. Z podanej liczby produktów otrzymuję około 2 litrów tego niedrogiego sosu. Dostosuj ilość ostrej papryki w zależności od preferencji smakowych.
Składniki
- cukinia - 1,5 kg
- pomidory - 800 g
- marchew - 250 g
- papryka - 250 g
- czosnek - 2 głowice
- ocet (9%) – 80 ml
- olej słonecznikowy (rafinowany) – 100 ml
- mielona czerwona papryka - 1 art.
- cukier - 50 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Warzywa opłucz, obierz i pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i olej roślinny do powstałej masy warzywnej i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Dodaj posiekany czosnek, czerwoną mieloną paprykę, wlej ocet i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do suchych sterylnych słoików, zwiń, zawiń i ostudź w pozycji do góry nogami. Adjika jest gotowa!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy