Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z zielonych pomidorów z marchewką i cebulą. Ten przepis jest specjalnie dla ciebie, jeśli nie wiesz, gdzie dołączyć zielone pomidory. Będziemy gotować bez sterylizacji, co oznacza, że nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przygotowaniem.
Składniki
- zielone pomidory - 2 kg
- marchew - 500 g
- papryka - 500 g
- cebula - 500 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 4 art.
- czarny pieprz (groszek) – 2 szt. (opcjonalnie)
- ziele angielskie (groszek) – 2 szt. (opcjonalnie)
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój w średnie plastry.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w kostkę.
Połącz przygotowane warzywa w garnku do gotowania, dodaj sól, dobrze wymieszaj i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej, aby warzywa wypuściły sok.
Następnie umieść garnek z sałatką na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.
Dodaj cukier, olej roślinny i ocet, przyprawy (opcjonalnie), wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.