Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

4 godz. 0 min.
6 porcji
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
fiftyeight, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z zielonych pomidorów z marchewką i cebulą. Ten przepis jest specjalnie dla ciebie, jeśli nie wiesz, gdzie dołączyć zielone pomidory. Będziemy gotować bez sterylizacji, co oznacza, że nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przygotowaniem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój w średnie plastry.

Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w kostkę.

Połącz przygotowane warzywa w garnku do gotowania, dodaj sól, dobrze wymieszaj i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej, aby warzywa wypuściły sok.

Następnie umieść garnek z sałatką na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.

Dodaj cukier, olej roślinny i ocet, przyprawy (opcjonalnie), wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.

Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy