Dżem brzoskwiniowy nikogo nie zaskoczy, ale z jakiegoś powodu nektaryny są nadal mniej popularne. Chcę przywrócić sprawiedliwość i chętnie dzielę się z wami przepisem właśnie z nich. Nawiasem mówiąc, będzie jeszcze ciekawiej, jeśli zmieszasz kilka odmian jednocześnie w jednym dżemie.
Składniki
- Nektaryna - 1 kg
- cukier - 800 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z nektarynek i pokrój losowo.
Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 5 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
Powtórz poprzedni krok.
Dodaj skórkę i gotuj dżem przez kolejne 5 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy