Aby uzyskać ciekawszy smak i aromat, do dżemu jabłkowego można dodać różne przyprawy. I możesz uczynić to jeszcze bardziej interesującym i dodać kilka garści suszonych moreli. Po pierwsze, da też swoją słodycz, a po drugie, smak nabiera zupełnie nowych aspektów.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- suszone morele - 200 g
- Skórka z cytryny - 1 art.
- cukier - 600 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i pokroić, dodać kilka łyżek wody, gotować do miękkości przez około 15 minut i puree.
Zalej suszone morele wrzącą wodą przez 20 minut i zmiel w blenderze.
Dodaj skórkę, cukier, cynamon i suszone morele do jabłek.
Gotuj dżem przez około godzinę, aż będzie gęsty i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy