Mówiąc o klasycznych sosach, chciałbym zatrzymać się na przepisie ze śliwkami i pomidorami. To sprawdzona mieszanka kuchni gruzińskiej, która z czasem stała się popularna na całym świecie. Spróbuj tego sosu z mięsem lub ziemniakami!
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- suszone śliwki - 500 g
- sól - 1 art.
- cukier - 4 art.
- ocet - 3 art.
- czosnek - 6 ząbki
- ziele angielskie - 3 groszek
- Goździk - 3 Bud
- włoskie zioła - 1 art.
- Chili - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory, opłucz suszone śliwki i pomiń całą maszynę do mięsa.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Dodaj posiekany czosnek, chili i wszystkie inne składniki oprócz octu.
Gotuj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw SOS pod przykryciem na 2 godziny, przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj.
Gotuj przez 40-60 minut na małym ogniu, wlej ocet i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy