Każdej jesieni robię gęsty dżem z jarzębiny. Wybieram te jagody, ponieważ mają niesamowite właściwości lecznicze, a nawet są używane jako lek w medycynie ludowej. Radzę mieć naturalne leki w domu.
Składniki
- Jarzębina - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przed rozpoczęciem robienia dżemu dobrze opłucz jagody i usuń sadzonki, liście i zgniłe jagody.
Przełóż jarzębinę przez maszynę do mięsa. Wybieram średnią dyszę, więc dżem jest gęsty, ale w ustach można poczuć kawałki jagód.
Wymieszaj jagody z cukrem, podpal. Ciągle mieszaj i gotuj przez 40 minut. Nadmiar płynu wyparuje i uzyskasz potrzebną gęstość.
Wysterylizuj słoiki, wlej do nich dżem i zwiń. Przechowywać w ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy