gęsty dżem-pięć minut czerwonej jarzębiny

50 min
6 porcji
Gęsty dżem
elmowski, stock.adobe.com
0

Każdej jesieni robię gęsty dżem z jarzębiny. Wybieram te jagody, ponieważ mają niesamowite właściwości lecznicze, a nawet są używane jako lek w medycynie ludowej. Radzę mieć naturalne leki w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przed rozpoczęciem robienia dżemu dobrze opłucz jagody i usuń sadzonki, liście i zgniłe jagody.

Przełóż jarzębinę przez maszynę do mięsa. Wybieram średnią dyszę, więc dżem jest gęsty, ale w ustach można poczuć kawałki jagód.

Wymieszaj jagody z cukrem, podpal. Ciągle mieszaj i gotuj przez 40 minut. Nadmiar płynu wyparuje i uzyskasz potrzebną gęstość.

Wysterylizuj słoiki, wlej do nich dżem i zwiń. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy