Hostessy uwielbiają fasolę w puszkach za to, że jest wszechstronnym, satysfakcjonującym i zdrowym preparatem. Taką fasolę można podawać jako niezależną przekąskę lub przystawkę. Fasolę w pomidorach można dodawać do pierwszych dań i ulubionych sałatek. Dzielę się przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie opłucz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolę wrzuć do durszlaka.
Opłucz pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym, zanurz we wrzącej wodzie na 2 minuty, a następnie zalej zimną wodą. Obierz pomidory ze skóry.
Pokrój owoce na 4 części i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Umieść powstałe puree z pomidorów w garnku do gotowania, zagotuj, usuwając pianę. Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i ponownie zagotuj SOS.
Włóż fasolę do wrzącej masy pomidorowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez pół godziny.
Umieść wrzący przedmiot w wcześniej wysterylizowanym słoiku, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną fasolę w pomidorach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.