Fasola w pomidorach na zimę

2 godz. 0 min.
1 puszka 0,5 l
Fasola w pomidorach na zimę
Rika777, stock.adobe.com
0

Hostessy uwielbiają fasolę w puszkach za to, że jest wszechstronnym, satysfakcjonującym i zdrowym preparatem. Taką fasolę można podawać jako niezależną przekąskę lub przystawkę. Fasolę w pomidorach można dodawać do pierwszych dań i ulubionych sałatek. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • fasola - 200 g
  • pomidory - 3 szt.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • ocet (9%) – 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie opłucz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolę wrzuć do durszlaka.

Opłucz pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym, zanurz we wrzącej wodzie na 2 minuty, a następnie zalej zimną wodą. Obierz pomidory ze skóry.

Pokrój owoce na 4 części i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Umieść powstałe puree z pomidorów w garnku do gotowania, zagotuj, usuwając pianę. Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i ponownie zagotuj SOS.

Włóż fasolę do wrzącej masy pomidorowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez pół godziny.

Umieść wrzący przedmiot w wcześniej wysterylizowanym słoiku, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną fasolę w pomidorach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy