Dla miłośników Mango jest świetna wiadomość: egzotyczny owoc to pyszny dżem. Ponieważ jego kość jest dość duża, przepis uwzględnia wagę miąższu. Dżem z mango można dodawać do wszelkiego rodzaju deserów i wypieków.
Składniki
- Mango (miazga) – 1 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój miąższ mango na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.
Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Podpal i gotuj przez 5-7 minut.
Wyjmij patelnię z pieca i zmiel masę blenderem zanurzeniowym.
Ponownie podgrzej i kontynuuj gotowanie, często mieszając. Masa staje się gęsta po 10 minutach.
Rozłóż gorący dżem w słoikach, przykryj pokrywkami i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy