dżem z mango

25 min
4 porcje
Dżem z mango
Maria Medvedeva, stock.adobe.com
0

Dla miłośników Mango jest świetna wiadomość: egzotyczny owoc to pyszny dżem. Ponieważ jego kość jest dość duża, przepis uwzględnia wagę miąższu. Dżem z mango można dodawać do wszelkiego rodzaju deserów i wypieków.

Składniki

  • Mango (miazga) – 1 kg
  • cukier - 500 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój miąższ mango na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.

Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.

Podpal i gotuj przez 5-7 minut.

Wyjmij patelnię z pieca i zmiel masę blenderem zanurzeniowym.

Ponownie podgrzej i kontynuuj gotowanie, często mieszając. Masa staje się gęsta po 10 minutach.

Rozłóż gorący dżem w słoikach, przykryj pokrywkami i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy