Dżem z całych gruszek to prawdziwa ciekawostka, którą można zaskoczyć. Oczywiście do tego przepisu potrzebne są możliwie najmniejsze gruszki, a najlepiej - mniej więcej tego samego rozmiaru. A poza tym wszystko jest prostsze, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, a następnie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.
Składniki
- Gruszka (płytkie) – 1.2 kg
- woda - 300 ml
- cukier - 1-1.2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Napełnij umyte gruszki i pozostaw do ostygnięcia.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Ponownie ostudź.
Powtórz poprzedni krok.
Gotuj dżem przez kolejne 15 minut i włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy