dżem z całych gruszek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z całych gruszek
0

Dżem z całych gruszek to prawdziwa ciekawostka, którą można zaskoczyć. Oczywiście do tego przepisu potrzebne są możliwie najmniejsze gruszki, a najlepiej - mniej więcej tego samego rozmiaru. A poza tym wszystko jest prostsze, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, a następnie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.

Składniki

  • Gruszka (płytkie) – 1.2 kg
  • woda - 300 ml
  • cukier - 1-1.2 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Napełnij umyte gruszki i pozostaw do ostygnięcia.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Ponownie ostudź.

Powtórz poprzedni krok.

Gotuj dżem przez kolejne 15 minut i włóż do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy