półfabrykaty na zimę
08.04.2023
solanka z suszonymi grzybami i kapustą na zimę
1 godz. 20 min.
6 porcji
Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na wspaniałą solankę w puszkach z suszonymi grzybami i kapustą. Ta opcja jest idealna na zimowe dni, kiedy chcesz czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Przygotowanie jest bardzo proste, a wynik zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- ryż - 2 szklanki
- suszone grzyby - 150 g
- Olej roślinny - 5 art.
- ocet - 2-3 art.
- pasta pomidorowa - 4 art.
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2-3 kawałki
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej grzyby wrzącą wodą i pozostaw na godzinę.
Drobno posiekaj kapustę, cebulę i marchewkę.
Dodaj umyty ryż, kapustę, sól i przyprawy do grzybów wodą.
Uzupełnij wodą, aby wszystko lekko przykryła.
Gotuj obrabiany przedmiot przez pół godziny na małym ogniu.
Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju.
Zmiel czosnek i dodaj do kapusty smażoną i pozostałymi składnikami.
Dusić wszystko razem przez kolejne pół godziny i zwinąć w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy