dżem bazyliowy

45 min
2 porcje
Dżem bazyliowy
0

Uwielbiam pachnącą świeżą bazylię i dodaję ją wszędzie, gdzie mogę. Z sosami i konserwowaniem wszystko jest jasne. Ale kilka lat temu postanowiłem spróbować czegoś nowego i zrobić dżem bazyliowy według klasycznej technologii. Okazało się bardzo smaczne,więc powiem ci więcej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj 50 g cukru i pektyny.

Resztę cukru zalej wodą, zagotuj i zagotuj syrop, aż będzie gładki.

Dodaj bazylię, sok z cytryny i skórkę, ponownie zagotuj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Odcedź syrop, dodaj pektynę i gotuj dżem przez kolejne 3-5 minut.

Wlać do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy