sok z kaliny na zimę

40 min
6 porcji
Sok z kaliny na zimę
0

Sok z kaliny jest bardzo szybki w przygotowaniu, można go przechowywać przez całą zimę i przydaje się w każdej sytuacji. Jeśli niespodziewanie przyjdą do ciebie goście, po prostu otwórz gotowy sok i wyjmij dowolne ciasteczka.

Składniki

  • Kalina - 1 kg
  • cukier - 150 GR
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze spłucz Kalinę. Oddziel jagody od gałązek.

Przełóż Kalinę przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzyj przez sito,aby usunąć ciasto.

Napełnij ciasto wodą, zagotuj i ponownie przecedź przez sito.

Wymieszaj sok z wodą, dodaj cukier i wyślij z powrotem do ognia. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut i wlać do słoików. Przechowuj sok z kaliny w chłodnym, ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy