Sok z kaliny jest bardzo szybki w przygotowaniu, można go przechowywać przez całą zimę i przydaje się w każdej sytuacji. Jeśli niespodziewanie przyjdą do ciebie goście, po prostu otwórz gotowy sok i wyjmij dowolne ciasteczka.
Składniki
- Kalina - 1 kg
- cukier - 150 GR
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz Kalinę. Oddziel jagody od gałązek.
Przełóż Kalinę przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzyj przez sito,aby usunąć ciasto.
Napełnij ciasto wodą, zagotuj i ponownie przecedź przez sito.
Wymieszaj sok z wodą, dodaj cukier i wyślij z powrotem do ognia. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut i wlać do słoików. Przechowuj sok z kaliny w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy