Długie zimowe wieczory będą wygodniejsze, jeśli zaopatrzysz się w pyszne konserwy. Pamiętaj, aby między innymi zrobić dżem morelowy z pestką pomarańczy. Zaskoczy Cię aromatem, niezwykłym smakiem i pięknem.
Składniki
- morele - 1 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki i obierz.
Obierz pomarańcze i podziel na plasterki.
Przełóż przygotowane owoce przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.
Wlej sok z cytryny, następnie przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia.
Włóż dżem do przygotowanych słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy