Ważną cechą kiszonych ogórków w języku bułgarskim jest brak jakiejkolwiek zieleni. Ponadto cukier należy stosować dwa razy więcej niż sól. Pozwoliłam sobie trochę dostosować proporcje i wyszło bardzo smacznie!
Składniki
- ogórki - 4 kg
- czosnek (średni) – 1 Głowa
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 4 kawałki
- ocet - 160 ml
- cukier - 200 g
- sól - 120 g
- woda (oczyszczona) – 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki dokładnie opłucz i namocz przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Złóż ząbki czosnku i ogórki do słoików.
Napełnij wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut.
Odcedź na patelni, dodaj przyprawy, cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy