kiszone ogórki po bułgarsku na zimę

20 min
16 porcji
Ogórki kiszone po bułgarsku na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Ważną cechą kiszonych ogórków w języku bułgarskim jest brak jakiejkolwiek zieleni. Ponadto cukier należy stosować dwa razy więcej niż sól. Pozwoliłam sobie trochę dostosować proporcje i wyszło bardzo smacznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ogórki dokładnie opłucz i namocz przez 3 godziny w zimnej wodzie.

Złóż ząbki czosnku i ogórki do słoików.

Napełnij wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut.

Odcedź na patelni, dodaj przyprawy, cukier i sól.

Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy