sok z czarnego bzu na zimę

20 min
2 porcje
Sok z czarnego bzu na zimę
Andrii, stock.adobe.com
0

Sok z czarnego bzu w puszkach to wspaniały sposób na zachowanie witamin i składników odżywczych na zimę. Do gotowania należy wybrać tylko świeże jagody. Używaj sterylizowanych szklanych butelek lub słoików, aby produkt mógł być przechowywany przez długi czas.

Składniki

  • woda - 1 L
  • Czarny Bez - 1 kg
  • cukier - 100 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij czarny bez wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Przetrzyj go przez sito lub wyciśnij gazą.

Dodaj cukier do soku i ponownie zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, gotuj sok przez 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy