Jesienią oszczędne gospodynie domowe starają się jak najlepiej przetworzyć plony, aby przygotować więcej różnych warzyw na zimę. W grę wchodzą różne-różne ciekawe przepisy. Jednym z nich-szybkim i udanym-chcę się dzisiaj z Wami podzielić.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w plasterki i umieść w osolonej zimnej wodzie na 1 godzinę. Następnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.
Włóż powstałą masę pomidorową do ognia, zagotuj, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, posiekany czosnek, ocet i olej roślinny. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając i usuwając pianę.
We wrzącej masie pomidorowej umieść bakłażany, wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przedmiot pod pokrywką przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorące bakłażany w pomidorach zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.