Dzisiaj chcę zaoferować Ci szybki przepis na marynowane sinenozhek. Grzyby przygotowane według tego przepisu są niezwykle smaczne i chrupiące. Zimą takie przygotowanie urozmaici codzienną dietę i stanie się ozdobą świątecznej uczty.
Składniki
- Grzyby - 1 kg
- woda - 500 ml
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- ocet (9%) – 6 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść, dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść niebieskie skórki w garnku do gotowania, zalej wystarczającą ilością zimnej wody i zagotuj na średnim ogniu. Następnie gotuj przez 20 minut, usuwając pianę, włóż do durszlaka, ponownie dobrze spłucz i pozwól wodzie spłynąć.
Umyte grzyby ponownie zalej czystą wodą, dodaj sól i przyprawy i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj grzyby przez 15-20 minut.
Wlej 2 łyżeczki do wcześniej wysterylizowanych słoików. ocet, a następnie łyżką cedzakową napełnij słoiki gorącymi grzybami i zalej wrzącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.