W kuchni serbskiej i bułgarskiej bardzo popularny jest sos ajvar. W każdym regionie jest przygotowywany inaczej i zawsze okazuje się pyszny. Uwielbiam przepis na ajvar z pomidorami. Gotuj trochę dłużej niż zwykle, dodaj ocet i zwiń na zimę.
Składniki
- papryka - 3 kg
- pomidory - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 5 ząbki
- oliwa z oliwek - 100 ml
- ocet - 100 ml
- papryka - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i posiekaj.
Papryka, pomidory połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.
Wyjmij warzywa z piekarnika, obierz, nasiona i przenieś do miski blendera.
Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, paprykę, oliwę z oliwek, ostrą paprykę i posiekaj.
Przenieś masę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby mieszać, ponieważ sos może się przypalić.
Wlej ocet, wymieszaj i po minucie zdejmij z ognia.
Ułóż sos ajvar w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem.