Wielu nie wie, ale najpiękniejsze galaretki pochodzą z indyka. Idealnie przezroczysty, bogaty i umiarkowanie gęsty - czy to nie są najważniejsze cechy Dania? Nawet początkujący mogą poradzić sobie z przepisem. Spróbuj i spodoba ci się!
Składniki
- Indyk (filet) – 1 kg
- udo indyka - 1 rzecz
- skrzydła indyka - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- sól - 1,5 art.
- woda (oczyszczona) – 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso z indyka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego garnka.
Gotuj przez 15 minut po ugotowaniu i zmień wodę. Dodaj liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę, obraną cebulę. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 3,5 godziny.
Złap cebulę, liść laurowy i wyrzuć. Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i gotuj przez kolejną 1 godzinę.
Mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, drobno posiekać i ułożyć w foremkach.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i wlej mięso do talerzy.
Gdy galaretka trochę ostygnie, włóż ją do lodówki na 10 godzin.