przekąski 22.01.2022

galaretka z indyka

5 godz. 5 min.
6 porcji
Galaretka z indyka
angorius, stock.adobe.com
0

Wielu nie wie, ale najpiękniejsze galaretki pochodzą z indyka. Idealnie przezroczysty, bogaty i umiarkowanie gęsty - czy to nie są najważniejsze cechy Dania? Nawet początkujący mogą poradzić sobie z przepisem. Spróbuj i spodoba ci się!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój mięso z indyka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego garnka.

Gotuj przez 15 minut po ugotowaniu i zmień wodę. Dodaj liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę, obraną cebulę. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 3,5 godziny.

Złap cebulę, liść laurowy i wyrzuć. Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i gotuj przez kolejną 1 godzinę.

Mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, drobno posiekać i ułożyć w foremkach.

Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i wlej mięso do talerzy.

Gdy galaretka trochę ostygnie, włóż ją do lodówki na 10 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy