Gotowanie galaretki trwa zwykle prawie dzień. Ale okazuje się, że istnieją przepisy, które pozwalają osiągnąć pożądany rezultat wiele razy szybciej. Nie wierzysz? Spróbuj ugotować galaretkę w szybkowarze.! Po 3 godzinach bulion będzie gotowy, a mięso zacznie oddzielać się od kości.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- skrzydła indyka - 500 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj golonkę, dokładnie opłucz i włóż do szybkowaru.
Dodaj przygotowane skrzydła indyka, liść laurowy, wodę i gotuj przez 10 minut, usuwając pianę, która pojawia się w procesie.
Dodaj obraną marchewkę i cebulę. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 3 godziny od momentu pojawienia się pary z zaworów.
Wyłącz ogrzewanie i podnieś zawory, aby uwolnić strumień gorącej pary.
Ostrożnie otwórz pokrywkę, wyjmij mięso i warzywa.
Warzywa wyrzucić, mięso oddzielić od kości i drobno posiekać.
Odcedź bulion, wróć do szybkowaru, dodaj sól, pieprz i gotuj przez 2-3 minuty.
Włóż mięso do przygotowanych pojemników, zalej bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.