przekąski 06.07.2023

Hummus Turecki

1 godz. 40 min.
2 porcje
Turecki hummus
Natalia, stock.adobe.com
0

Narodowa kuchnia turecka słynie z ogromnej różnorodności. Można go studiować przez lata, odkrywając za każdym razem coś nowego. Zacznijmy od tureckiego Hummusu. Zwykle jest przygotowywany z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini i soku z cytryny.

Składniki

  • ciecierzyca - 200 g
  • tahini - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 1,5 godziny.

Weź 150 ml wywaru, spuść resztę płynu.

Ciecierzycę lekko ostudzić i włożyć do miski blendera.

Dodaj tahini, sok z cytryny, sól i mielony pieprz. Zmiel do uzyskania gładkości.

Dodaj bulion w małych porcjach, dostosowując gęstość Hummusu.

Włóż hummus do miski i polej oliwą z oliwek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy