Narodowa kuchnia turecka słynie z ogromnej różnorodności. Można go studiować przez lata, odkrywając za każdym razem coś nowego. Zacznijmy od tureckiego Hummusu. Zwykle jest przygotowywany z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini i soku z cytryny.
Składniki
- ciecierzyca - 200 g
- tahini - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 1,5 godziny.
Weź 150 ml wywaru, spuść resztę płynu.
Ciecierzycę lekko ostudzić i włożyć do miski blendera.
Dodaj tahini, sok z cytryny, sól i mielony pieprz. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj bulion w małych porcjach, dostosowując gęstość Hummusu.
Włóż hummus do miski i polej oliwą z oliwek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy