Dzisiaj podzielę się sekretem gotowania cappuccino z bujną pianką w domu, bez specjalnych urządzeń. Potrzebujemy tylko francuskiej prasy, 15 minut czasu i małej listy dostępnych składników. Zaczynajmy?
Składniki
- Kawa mielona - 1 art.
- woda - 40 ml
- mleko - 150 ml
- cukier - 2 łyżeczka
- gorzka czekolada - 4 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej zmieloną kawę do Turku, wlej 40 ml wody, zaparz espresso.
Wlej parzoną kawę do filiżanki cappuccino. Dodaj cukier.
Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, a następnie wlać do francuskiej prasy. Ubij mleko w pianę, szybko obniżając / podnosząc tłok.
Delikatnie wlej ubite mleko do kawy, udekoruj startą czekoladą, jeśli chcesz. Napój jest gotowy!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy