Historia kapuśniaka sięga odległego IX wieku. Od tego czasu popularność tego dania nie słabnie. Co więcej, zupa opatrunkowa jest przygotowywana nie tylko na obiad, ale także z powodzeniem konserwowana na zimę. Opowiadam świetny przepis na kapuśniak z kapustą w słoikach.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 200 g
- cebula (średni) – 3 kawałki
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 30 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 3-5 minut.
Dodaj kaputę i gotuj pod przykryciem, aż zmniejszy się objętość.
Dodaj sól, przyprawy i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusić przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Włóż gorącą kapuśniak do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy